Рассказы о далеких местах и чудесах этого мира. Захватывающие путешествия, мировые истории и поездки к знаменитым достопримечательностям.

RU EN

Търсене

Follow Biblioteka News

Breaking

Най-известните библиотеки в света

статии
   Задавали ли сте си въпроса кога е създадена библиотеката? Всички знаем какво е библиотека още от ранните си ученически години, когато сме я посещавали, за да вземем книга. Но не знаем почти нищо за нейната история. Ето един кратък разказ за нея.
   Първите библиотеки са били само частично библиотеки, защото били съставени в голямата си част от непубликувани записи, а те обикновено се смятат за архивни сбирки.
   Археологическите разкопки от древните градове-държави на Шумер разкриват стаи в храмове, пълни с глинени плочки с клинописно писмо. Тези архиви били направени предимно от записи на търговски транзакции и инвентарии, като само някои от документите се отнасяли до теологична материя, исторически записи и легенди. Такива са и управническите и храмови записи върху папирус в Древен Египет.
   Най - ранните открити частни архиви са били пазени в Угарит. Угарит е древен град в Сирия, разположен близо до днешния град Латакия. Достига своя разцвет между 1450 пр.н.е. и 1200 пр.н.е., когато поддържа дипломатически и търговски отношения с Египет и Кипър.Там най - вероятно съхраняваната кореспонденция и инвентарии, текстовете и митовете са били пазени за по-скоро за преподаване на нови клинописи.
   Частните или персонални библиотеки, състоящи се от нелитературни и литературни книги се появяват за първи път в Гърция, (за разлика от институционалните записи пазени в архивите), като първите от тях датират от 5 век преди Христа. Библиотеките съдържали пергаментни свитъци (Пергамум) или папирусни свитъци (Александрия). Имало е едва няколко държавни или царски библиотеки, като Александрийската Библиотека, които били отворени за образованата публика, но като цяло колекциите били частни.


За въпроси и предложения, моля, в коментарите. Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:
BGtop

Няма коментари:

Публикуване на коментар