Рассказы о далеких местах и чудесах этого мира. Захватывающие путешествия, мировые истории и поездки к знаменитым достопримечательностям.

RU EN

Търсене

Follow Biblioteka News

Breaking

България на 1330 години

България

България на 1330 години!
През 2011 година, ние, българите чествахме 133 години от освобождението си. Но през цялата 2011 година отбелязвахме и една друга годишнина – 1330 години от създаването на Българската държава.
Криви или не, хрониките разказват, че в лето 681 - во, конницата на Аспарух преминала река Дунав и забила своето знаме върху земите ни!

Аспарухова България

Първоначално тя е заемала земите на днешните североизточна и Северна България, Добруджа и земите Североизточно от долното течение на Дунав. Създаването и признаването на новата държава имало широк отзвук през VІІ в.Дори през ІХ в. патриарх Никифор и Теофан изповедник, които са основните извори за събитията от 680-681, с голяма скръб и болка пишат за срамните поражения на Византия от българите. Това не е никак случайно – хан Аспарух принудил император Константин ІV не само да признае България, но и да й плаща ежегоден данък, като тази данъчна зависимост на империята се запазила до 966.

И не мисля, че само на 3-ти март трябва да се отбелязва националния празник на страната ни, защото "Отечеството загива само тогава, когато изчезне от сърцата на синовете си."
За тези, които не познават моята Родина, и за българите, които по различни причини са далеч от нея, ще се опитам да представя нейните природни, исторически и други забележителности.
Надявам се да се справя така, че да ви е интересно.

in English
За въпроси и предложения, моля, в коментарите.

Ще съм благодарна да оцените моя труд и гласувате за блога ми на:

BGtop

Няма коментари:

Публикуване на коментар